Cum a influențat Revoluția din 1989 sportul în România

Cum a influențat Revoluția din 1989 sportul în România?

0 Shares
0
0
0

Revoluția din decembrie 1989 a marcat o schimbare radicală în toate domeniile vieții din România – inclusiv în sport. Înainte de 1989, sportul românesc funcționa într-un sistem comunist centralizat, cu finanțare de stat și cluburi departamentale (ale armatei, poliției sau marilor uzine).

După căderea regimului comunist, sportul a intrat într-o perioadă de tranziție către un model descentralizat și orientat spre piață. Această tranziție a adus schimbări profunde în modul de finanțare, organizare și infrastructură sportivă, dar și în rezultatele obținute pe plan intern și internațional.

Mai jos vom analiza pe înțelesul tuturor cum s-au transformat sporturile din România – cu accent pe fotbal – înainte și după 1989, incluzând exemple concrete de echipe și sportivi influențați pozitiv sau negativ.

Sportul românesc în perioada comunistă (înainte de 1989)

Organizare și control politic: În regimul comunist, sportul era considerat o „problemă de stat” și un instrument de propagandă națională. Urmând modelul sovietic, noua putere instalată după al Doilea Război Mondial a reorganizat din temelii sistemul sportiv. Au fost desființate cluburile „burgheze” interbelice și au fost înființate cluburi departamentale noi, sub patronajul instituțiilor statului comunist.

De exemplu, clubul de fotbal Steaua București (inițial ASA) a apărut în 1947 ca echipa Armatei – în locul clubului privat Carmen desființat forțat. Dinamo București a fost fondat în 1948 sub Ministerul de Interne, preluând locul unei echipe a comunității evreiești (Ciocanul) desființate ideologic.

Practic, la mijlocul secolului XX, marile cluburi sportive au devenit fie ale Armatei, fie ale Miliției (poliției), fie ale altor ministere sau întreprinderi de stat. Aceste instituții controlau selecția sportivilor și chiar rezultatele competițiilor interne – în fotbal, Steaua (Armata) și Dinamo (Internele) au dominat campionatul prin practici abuzive: rețele de echipe-satelit, transferuri forțate ale jucătorilor talentați de la alte echipe și chiar șantajarea adversarilor sau a arbitrilor pentru a-și asigura supremația.

Astfel de ingerințe arătau cum regimul folosea sportul în scop politic, pentru a-și demonstra puterea internă.

Finanțare și statutul sportivilor: Până în 1989, finanțarea sportului provenea aproape integral de la stat. Bugetele cluburilor erau asigurate prin ministere, sindicate sau întreprinderi de stat, deoarece economia nu avea sector privat independent. Sportul de performanță era, oficial, amator – ideologia comunistă nu recunoștea existența sportivilor profesioniști.

În realitate însă, sportivii de elită erau plătiți de stat sub diverse forme mascate: erau încadrați ca angajați ai cluburilor departamentale (la Steaua erau ofițeri M.Ap.N., la Dinamo ofițeri M.I. ș.a.m.d.) și primeau salarii și alte beneficii, putându-se dedica antrenamentelorjurnalul.ro.

Sponsorizările private sau publicitatea sportivă practic nu existau. Partidul și statul investeau în sport ca într-un sector strategic, așteptând în schimb medalii și trofee care să sporească prestigiul țării. Nicolae Ceaușescu însuși sublinia sprijinul „uriaș” acordat mișcării sportive, considerând succesele sportive ca pe niște victorii ale întregului sistem socialist.

Astfel, în anii ’80 – chiar dacă populația suferea privațiuni economice – campionii sportivi aveau parte de resurse (tabere de pregătire, cantonamente prelungite, echipamente) menite să aducă glorie internațională României.

Infrastructură și sport de masă: În perioada comunistă s-au construit numeroase baze sportive cu fonduri publice. Existau stadioane mari (de exemplu Stadionul Național „23 August” din București, folosit atât la meciuri, cât și la manifestări festiviste) și complexe sportive în marile orașe. Totuși, multe erau modeste calitativ și nu toate sporturile aveau facilități moderne.

Un aspect important a fost dezvoltarea sportului de masă și a rețelei de selecție la copii și tineret. Regimul a introdus competiții naționale polisportive, precum Daciada (începând din 1977), menite să încurajeze participarea populației la activități sportive.

Daciada, desfășurată din doi în doi ani, mobiliza milioane de oameni la nivel de școli, comune, orașe și întreprinderi; la prima ediție au participat ~6 milioane de persoane, dintre care aproximativ 2000 au fost selecționate pentru sportul de performanță.

Sub egida Daciadei s-au construit săli de sport și terenuri în multe județe, iar competițiile pe grupe de vârstă au descoperit viitori campioni.

De exemplu, sportivi ca Nicu Vlad și Traian Cihărean (haltere) sau atlete precum Maricica Puică și Paula Ivan au fost descoperiți în cadrul Daciadei. Chiar dacă această mișcare era pusă în scenă propagandistic (numele “Daciada” făcea parte din cultul naționalist ceaușist), efectul practic a fost crearea unui bazin uriaș de selecție.

Sistemul de școli sportive și cluburi la nivel local (CSA, CSM-uri, cluburi universitare) era foarte activ: copiii erau îndrumați spre sport începând de la orele de educație fizică, competițiile școlare erau frecvente, iar cele mai talentate elemente ajungeau în centrele de juniori și apoi la cluburile de elită. Astfel, piramida sportului românesc era bine alimentată de jos în sus.

Rezultate internaționale (succesele comunismului): Investițiile și organizarea centralizată au dus, în timp, la rezultate remarcabile pe scena internațională. România a devenit o forță sportivă la Olimpiade și campionate mondiale, folosind sportul ca pe o vitrină a reușitelor socialismului.

Între 1968 și 1988, la fiecare ediție de Jocuri Olimpice de vară, România s-a clasat în primele 10 națiuni din lume după numărul de medalii – o performanță excepțională pentru o țară relativ mică. „Epoca de aur” a sportului românesc a atins apogeul la Olimpiada din 1984 (Los Angeles), unde România (care nu s-a alăturat boicotului sovietic) a obținut 53 de medalii (dintre care 20 de aur). Chiar și la Seul 1988, românii au luat 24 de medalii, menținând țara în elita sportivă. Câteva exemple notabile de dinainte de 1989:

Fotbal: Cluburile de fotbal de top au atins performanțe istorice în Europa. Steaua București a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 și Supercupa Europei în 1987 – singurele trofee majore intercluburi din istoria fotbalului românesc.

Succesele Stelei au fost imediat exploatate propagandistic: jucătorii au primit decorații de la Ceaușescu, acesta lăudând „sprijinul uriaș” dat sportului de partid și stat. Steaua a mai jucat o finală de Cupa Campionilor în 1989 și o semifinală în 1988.

Dinamo București a ajuns și ea în semifinala CCE în 1984, iar în sezonul 1989-1990 (chiar la granița revoluției) a atins semifinalele Cupei Cupelor. La nivel de echipă națională, înainte de 1989 România reușise doar două calificări notabile: la Mondialul din 1970 și Euro 1984 (fără însă a trece de faza grupelor).

Performanțele fotbalului erau, așadar, mai degrabă modeste până în anii ’80, dar regimul a investit masiv pentru a le îmbunătăți. Fotbalul devenise „unul dintre cele mai eficiente mijloace propagandistice ale vremii”, orice victorie internațională fiind prezentată ca un triumf al societății socialiste.

Gimnastică: România a dominat gimnastica feminină mondială în anii ’70-’80, în special prin strălucitoarea generație a Nadiei Comăneci. În 1976, la Montreal, Nadia a uimit lumea cu primele note de 10 din istoria olimpică, iar echipa de gimnastică a României a cucerit medalia de aur pe echipe la Jocurile Olimpice.

Șirul succeselor a continuat în 1980 și 1984 (Ecaterina Szabo, Daniela Silivaș și colegele adunând medalii de aur pe bandă rulantă). Gimnastele deveniseră ambasadoare neoficiale ale României, fiind folosite în propagandă pentru a demonstra „superioritatea” sistemului.

Regimul a creat centre de pregătire centralizată precum Complexul de la Deva, cu antrenori celebri (Béla și Márta Károlyi – până la defectarea lor în 1981 – apoi Octavian Bellu și Mariana Bitang) care supravegheau strict pregătirea fetelor de la vârste mici.

Handbal: Echipa națională masculină de handbal a fost de patru ori campioană mondială (1961, 1964, 1970, 1974) – o hegemonie parțial în perioada comunistă, deși ultimele titluri au venit chiar înainte ca Ceaușescu să impună austeritatea anilor ’80.

Echipa feminină de handbal a cucerit medalia de argint olimpic la Montreal 1976, semn că și în acest sport România era printre lideri. Cluburile de handbal, precum Știința Bacău sau Dinamo, aveau rezultate bune în cupele europene, deși nu au obținut trofee mari înainte de 1990.

Atletism, canoe, alte sporturi: Anii comunismului au scos la rampă campioni olimpici la atletism (ex: Iolanda Balaș – săritura în înălțime, dublă campioană olimpică în 1960 și 1964; Mihaela Peneș – aur la aruncarea suliței în 1964; Maricica Puică – aur la 3000 m în 1984).

La canotaj și kaiac-canoe, sportivi ca Ivan Patzaichin (4 medalii de aur olimpice între 1968-1984) și echipajele feminine de 8+1 (aur la Los Angeles 1984) au adus glorie.

Haltere, lupte, box, scrimă – toate au produs medaliați olimpici în anii ’70-’80, sub tutela cluburilor departamentale (Dinamo și Steaua în special susțineau secțiile de scrimă, tir, caiac etc.). Per ansamblu, în 1988 sportul românesc era încă suficient de puternic încât să aducă 24 de medalii olimpice la Seul – ultimul bilanț olimpic sub regimul comunist.

Până în 1989, sportul din România era puternic centralizat, finanțat și controlat de stat, integrat în aparatul propagandistic. A produs campioni de talie mondială grație unei rețete ce includea selecție masivă de la vârste mici, antrenamente centralizate dure, facilități asigurate de stat și motivația „patriotică” indusă sportivilor.

Totul se desfășura însă într-un climat lipsit de libertate: sportivii nu puteau pleca în străinătate, competițiile interne erau influențate politic, iar unele cluburi existau sau dispăreau după bunul plac al puterii (ex: echipe fondate pe criterii de nepotism, precum Victoria București – club al Securității înființat în anii ’80 – au fost favorizate, în timp ce cluburi istorice ca Ripensia Timișoara sau Venus București fuseseră desființate în anii ’40-’50).

În decembrie 1989, această lume a sportului de tip sovietic avea să fie zguduită din temelii.

După Revoluție: transformări în finanțare, organizare și infrastructură

Revoluția din 1989 a înlăturat sprijinul necondiționat al statului pentru sport și a deschis porțile economiei de piață și ale libertății de mișcare.

În anii ’90, sportul românesc a intrat într-o tranziție dificilă, confruntându-se cu subfinanțare, haos administrativ, exodul talentelor și adaptarea la regulile capitalismului. Iată principalele schimbări survenite după 1989 în diverse aspecte:

Finanțarea sportului: de la bugetul statului la sponsori și piața liberă

Finanțarea sportului: de la bugetul statului la sponsori și piața liberă

Prăbușirea finanțării centralizate: Imediat după Revoluție, multe cluburi au pierdut sprijinul direct al ministerelor sau întreprinderilor de stat care le susțineau.

Economia României a intrat în recesiune la începutul anilor ’90, iar sportul – care devenise brusc un domeniu „neproductiv” din perspectivă economică – a primit resurse mult mai reduse de la buget. Legea Sportului nr. 69/2000 avea să creeze cadrul pentru finanțarea mixtă (public-privat) a cluburilor sportive, dar în practică tranziția a fost anevoioasă.

Multe echipe de tradiție s-au trezit în dificultate financiară în anii ’90, nevoite să se descurce singure într-un mediu nou. Sponsorizările private au apărut timid: primele companii și oameni de afaceri care au investit în sport au făcut-o adesea din pasiune personală sau pentru promovare, însă sumele erau mici comparativ cu ceea ce investea statul în trecut.

Astfel, bugetele cluburilor au scăzut, antrenorii și sportivii resimțind direct lipsa echipamentelor, a cantonamentelor și a salariilor decente.

Apariția finanțării din surse private: Treptat, în special în fotbal, au apărut sponsori și investitori privați care au preluat cluburile. În anii 2000, majoritatea echipelor de fotbal din prima ligă erau deținute fie de patroni (adesea oameni de afaceri locali, unii controversați), fie finanțate parțial de autoritățile locale.

Modelul vestic al marketingului sportiv și drepturilor TV a început și el să aducă bani: transmisiunile TV ale meciurilor din Divizia A/Liga I au generat venituri, iar brandurile au început să plătească pentru reclame și sponsorizări (ex: sponsori pe tricouri, denumiri de competiții).

Cu toate acestea, finanțarea totală a sportului a rămas insuficientă. Statul român cheltuie în prezent (2020+) doar ~600 milioane euro pe an pentru sport și activități recreative (incluzând bugetul Ministerului Sportului, alocații locale, etc.), o sumă foarte mică comparativ cu alte țări europene.

Mai mult, eficiența acestor cheltuieli este scăzută: un studiu guvernamental arăta că România are printre cele mai mari cheltuieli publice „per sportiv” (circa 1000 de euro anual), însă doar 20% din acești bani ajung efectiv la sportivi, restul pierzându-se pe costuri administrative ale bazelor sportive.

Cu alte cuvinte, deși statul încă finanțează fragmente ale sistemului (cluburi departamentale, federații), banii sunt puțini și prost folosiți, iar implicarea sponsorilor privați, deși a crescut, nu a reușit să compenseze golul lăsat de retragerea masivă a statului în anii ’90.

Dualitatea public-privat în prezent: În mod paradoxal, la peste 30 de ani de la Revoluție, România încă are un sistem hibrid de finanțare. Pe de o parte există cluburi complet private (mai ales în sporturile profesioniste ca fotbalul – ex: FCSB, CFR Cluj, Universitatea Craiova – sau în sporturi individuale unde sportivii se autofinanțează ori sunt susținuți de sponsori personali).

Pe de altă parte, supraviețuiesc și cluburi de stat sau susținute din bani publici: de exemplu, CSA Steaua (Clubul Sportiv al Armatei) și CS Dinamo (al Ministerului de Interne) continuă să primească fonduri publice pentru secțiile lor sportive (atletism, natație, scrimă, etc.), la fel cum numeroase cluburi municipale (CSM) sunt finanțate de primării și consilii locale. Eduard Novak, fostul ministru al Sportului, remarca în 2022 că România este printre ultimele țări cu un sistem încă puternic ancorat în cluburile de stat (similar doar cu Bulgaria).

Această multitudine de finanțatori publici (ministere, primării) poate părea un avantaj, dar realitatea arată contrariul: lipsa de coordonare și risipirea fondurilor fac ca rezultatele să fie slabe.

Cluburile private, la rândul lor, se confruntă cu dificultăți economice într-o piață mică: multe au dat faliment sau au fost nevoite să se restructureze (în fotbal, seria de insolvențe și retrogadări administrative din anii 2010 reflectă fragilitatea financiară). Astfel, finanțarea sportului românesc după 1989 a oscilat între subfinanțare cronică și experimente de “capitalism” sportiv, fără a găsi un echilibru eficient.

Organizarea: de la cluburile departamentale la structuri independente

Descentralizarea și autonomie sporită: După 1989, federațiile sportive naționale și-au recâștigat teoretic autonomia față de ingerințele politice directe. S-a desființat Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport (organismul comunist care controla sportul) și s-au reorganizat Comitetul Olimpic Român (transformat în COSR) și Ministerul Tineretului și Sportului.

Federanțiile au devenit entități de drept privat (asociații non-profit) aflate însă în mare măsură la mâna finanțării publice. Cluburile sportive de performanță s-au constituit fie ca asociații sportive non-profit, fie – în cazul fotbalului de Liga I – ca societăți comerciale pe acțiuni (după 1998-2000, când s-a profesionizat oficial liga). Practic, cluburile departamentale de dinainte au trebuit fie să se transforme, fie să cedeze locul unor entități noi.

De exemplu, clubul de fotbal Steaua București s-a separat juridic de CSA și a evoluat după 1998 sub forma AFC Steaua (apoi SC FCSB SA, în proprietatea lui Gigi Becali). Similar, clubul de fotbal Dinamo s-a desprins din CS Dinamo și a trecut prin mâinile unor investitori privați.

Probleme de tranziție și “haosul” anilor ’90: Această reorganizare nu a fost deloc lină. În lipsa unui cadru legal clar la începutul anilor ’90, multe cluburi au navigat orbește: s-au acumulat datorii, s-au pierdut baze sportive (unele au fost retrocedate foștilor proprietari pre-comuniști sau pur și simplu abandonate) și s-au iscat conflicte de identitate.

Unele cluburi de tradiție au dispărut în anii ’90 fie din lipsă de finanțare, fie din reorganizarea ligilor. De pildă, celebrul club Victoria București (campioană de toamnă în 1989) a fost dizolvat imediat după Revoluție, fiind asociat cu regimul represiv.

Alte cluburi industriale – precum Oțelul Galați, Tractorul Brașov, Farul Constanța – au suferit când fabricile-mamă au intrat în declin economic; unele au reușit totuși să continue sub noi patronaje sau sprijin local.

Apariția academiilor private și a cluburilor noi: În timp, au apărut și inițiative private noi în sport. De exemplu, în fotbalul anilor 2000 s-au afirmat echipe ca Unirea Urziceni, CFR Cluj sau Astra Giurgiu, care nu existau în prim-plan înainte de ’90, dar au fost propulsate de investițiile unor firme sau autorități locale (Urziceni a fost susținută de un om de afaceri + primărie și a devenit campioană în 2009; CFR Cluj a fost preluată de investitori privați în 2002 și a dominat Liga 1 în anii 2008-2012 și 2018-2022).

S-au înființat academii sportive private, notabil Academia de Fotbal “Gheorghe Hagi” la Ovidiu, care a crescut o nouă generație de fotbaliști după 2010 și a câștigat titlul național cu echipa Viitorul Constanța în 2017.

În sporturile individuale, cluburile private sunt puține, dar un exemplu de reușită este CSM București (club finanțat de Primăria Capitalei) la handbal feminin, care a reunit jucătoare de top și a cucerit Champions League în 2016.

Continuarea cluburilor departamentale: În paralel, structurile de dinainte nu au dispărut complet. Cluburile poli-departamentale precum CSA Steaua, CS Dinamo, CS Rapid, CS Universitatea Craiova, Politehnica Iași etc. au continuat să existe, concentrându-se mai mult pe sporturile olimpice și pe centre de juniori.

Ele încă formează o parte importantă a ecosistemului sportiv – de pildă, mulți campioni olimpici de după 1990 (la scrimă, judo, tir, canotaj) sunt legitimați la Steaua sau Dinamo, cluburi care le oferă salarii și condiții de pregătire (sportivii sunt încadrați ca angajați M.Ap.N. sau M.A.I., similar perioadei comuniste).

Se păstrează așadar un sistem paralel: cluburile de stat furnizează în special sportivi pentru loturile naționale la Jocuri Olimpice, în timp ce cluburile private domină sporturile de echipă profesioniste (unde e nevoie de capital și de profit).

Această situație duală e însă criticată ca ineficientă: resursele se împart fragmentat, iar România nu a reușit să construiască un model unitar de organizare sportivă după 1989.

Corupția și lipsa de profesionalism: Anii ’90 au fost marcați și de apariția unor fenomene negative în organizarea competițiilor, pe fondul slăbirii controlului central. În fotbal, a apărut celebra „Cooperativă” – un sistem informal prin care conducătorii unor cluburi și arbitrii aranjau meciuri și rezultatele în campionat, pentru interese financiare sau de influență.

Meciuri trucate (blaturi) au existat probabil și înainte de 1989, dar în anii ’90 acestea au devenit subiect de discuție publică, presa sportivă relatând deseori despre partide cu rezultat convenit.

Abia către anii 2000 ligile profesioniste au introdus licențierea cluburilor și regulamente mai stricte, însă imaginea competițiilor interne a suferit. Tot în acea perioadă de tranziție, multe federații au fost conduse de foști sportivi sau chiar oameni numiți politic, care nu întotdeauna au avut pregătirea managerială necesară; managementul sportiv era un concept nou și, din păcate, lacunele în organizare s-au reflectat în performanțe mai slabe.

Infrastructura sportivă: între degradare și modernizare

Infrastructura sportivă: între degradare și modernizare

Declinul bazelor sportive în anii ’90: Un efect imediat al tranziției a fost degradarea infrastructurii sportive existente. Fără finanțare pentru întreținere, multe stadioane și săli construite în comunism au intrat în paragină.

Un exemplu elocvent: emblematicul stadion „23 August” (redenumit Național) din București a ajuns într-o stare proastă în anii ’90, fiind în final închis și demolat la mijlocul anilor 2000 (pentru a fi înlocuit de un stadion nou).

La Onești – orașul natal al Nadiei Comăneci – sala de gimnastică și bazele sportive au început să se deterioreze; presa relata cum ploua prin acoperișul sălii de lupte de la CSM Onești, apa fiind colectată cu găleți puse în colțuri.

Lipsa fondurilor a afectat nu doar marile arene, ci și infrastructura de nivel local: multe școli și licee au rămas fără săli de sport adecvate, terenurile sportive din cartiere au fost abandonate sau chiar au fost ocupate de construcții imobiliare în haosul anilor ’90.

Practic, România post-revoluționară a cunoscut un paradox trist: deși a moștenit destule facilități sportive de la regim, multe au fost lăsate în ruină sau folosite impropriu.

Investiții noi după 2000: Situația a început să se schimbe parțial în anii 2000-2010, când autoritățile au realizat necesitatea modernizării infrastructurii. Au fost construite sau renovate mai multe stadioane și săli polivalente cu finanțare publică, adesea cu ocazia unor evenimente sau din ambiția orașelor de a ține pasul cu standardele internaționale. Câteva exemple notabile:

Arena Națională din București – stadion ultramodern de ~55.000 locuri, inaugurat în 2011 pe locul vechiului „23 August”. A găzduit meciuri din Champions League și chiar meciuri la Euro 2020 (organizate în 2021), fiind un simbol al noii infrastructuri.

Cluj Arena (stadion de ~30.000 locuri la Cluj-Napoca, deschis în 2011) și stadionul Ion Oblemenco din Craiova (modernizat complet și redeschis în 2017) – exemple de stadioane noi ridicate de autoritățile județene/locale pentru a impulsiona sportul local.

Stadionul “Ilie Oană” din Ploiești (construit în 2011) și Stadionul Rapid-Giulești (2022) – arene moderne de ~15-20.000 locuri, înlocuind stadioanele interbelice ale Petrolului și Rapidului.

Săli polivalente: Cluj-Napoca a inaugurat în 2014 o sală polivalentă de 10.000 locuri, cea mai modernă din țară, unde se pot desfășura competiții de baschet, handbal, gimnastică sau concerte. În contrast, Bucureștiul încă folosește vechea Sală Polivalentă din 1974 (învechită), deși există planuri de a construi una nouă.

De asemenea, au apărut bazine de înot noi (de obicei de dimensiuni mai mici, de exemplu bazinul olimpic de la Otopeni inaugurat în 2022) și numeroase săli de sport școlare prin programul guvernamental început în anii 2000 (“500 de săli de sport”). Conform unor date oficiale, în ultimii ~25 de ani s-au construit peste 500 de săli de sport, bazine și stadioane în România.

Probleme de calitate și mentenanță: Cu toate aceste investiții, infrastructura sportivă rămâne insuficientă și adesea inadecvată nevoilor.

Multe proiecte noi au fost realizate fără consultarea specialiștilor sportivi, rezultând facilități nepotrivite: de exemplu, niciuna dintre sălile de gimnastică construite după 1989 nu poate fi folosită pentru antrenamente de performanță, pentru că încăperile nu sunt destul de înalte sau de mari pentru aparatele competiționale, iar proiectarea nu a prevăzut elemente esențiale (prinderi în podea pentru bârne și paralele etc.). Președinta federației de gimnastică, Carmencita Constantin, nota ironic că în unele săli moderne cu încălzire prin pardoseală “nu poți sparge țevile ca să instalezi aparatele” specifice gimnasticii. Altfel spus, s-au construit clădiri noi, dar nu mereu utilizabile de către sportivi.

Mai mult, infrastructura existentă suferă și din lipsă de întreținere: complexul olimpic de la Izvorani (lângă București), inaugurat în 2000 ca centru modern de pregătire, a ajuns după două decenii cu infiltrații în pereți și scări șubrede, necesită lucrări de renovare urgente.

Situații similare se întâlnesc în țară: la Onești halterofilii se antrenează într-o cameră de 25 mp de zeci de ani, iar România nu are nicio sală omologată pentru atletism indoor – drept urmare, campionatul național de atletism în sală se organizează la… Sofia (Bulgaria).

Chiar și la natație, infrastructura e deficitară: Bucureștiul are doar 3 bazine olimpice funcționale, față de peste 400 de bazine în Budapesta, capitala Ungariei vecine. Aceste comparații arată cât de mult a rămas România în urmă la capitolul infrastructură, un factor ce afectează direct și sportul de masă, și pregătirea de performanță.

Rezultate și performanțe: înainte vs. după 1989

Succesele sportive ale României au cunoscut evoluții contrastante după Revoluție. Dacă în anii ’80 România impresiona la Olimpiade și competiții mondiale, după 1990 trendul general a fost de declin, cu unele vârfuri izolate în anii ’90 și 2000, urmate de o scădere accentuată spre anii 2010. Să analizăm separat fotbalul – ca sport de interes național – și celelalte discipline sportive:

Fotbal (echipa națională): Paradoxal, echipa națională de fotbal a României a obținut după Revoluție cele mai bune rezultate din istoria sa, însă acestea au venit grație unei generații formate în perioada comunistă. Așa-numita “Generație de Aur” (Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, ș.a.) a atins apogeul la mijlocul anilor ’90: sferturi de finală la Cupa Mondială 1994 și calificări consecutive la turneele finale din 1990, 1994, 1998 (World Cup) și 1996, 2000 (Campionate Europene).

Sfertul de finală de la CM USA ’94 – cu victorii memorabile împotriva Columbiei și Argentinei – a depășit performanțele oricărei naționale românești dinainte. La Euro 2000, România a ajuns și ea în sferturi. Aceste reușite se datorează însă, așa cum sublinia o analiză, faptului că „jucătorii, antrenorii și baza de pregătire erau de pe vremea lui Ceaușescu”.

Practic, generația crescuse în anii ’80 la centrele Luceafărul, Steaua, Dinamo sau Sportul Studențesc și a beneficiat de maturitate sportivă imediat după Revoluție.

După retragerea treptată a “Generației de Aur” (ultimul lor turneu final a fost Euro 2000), echipa națională a intrat într-un declin accentuat. De la 2001 încoace, România s-a mai calificat doar sporadic la turnee finale (Euro 2008 și 2016, unde nu a trecut de grupe). Au trecut 24 de ani de când naționala de fotbal nu a mai realizat o performanță notabilă la un turneu major.

Această secetă se explică prin slăbirea campionatului intern, emigrarea celor mai buni jucători, probleme de management și baza de selecție tot mai redusă (vom detalia fenomenul migrației mai jos). Publicul a rămas cu nostalgia anilor ’90, iar așteptările de revenire în elită au fost mereu dezamăgite în ultimele decenii.

Fotbal (competițiile de club): În fotbalul de club, după 1989 România nu a mai reușit performanțe comparabile cu anii ’80. Primii ani de după Revoluție au mai adus câteva scântei, prin inerție: Steaua București a atins sferturile Cupei Campionilor în primăvara lui 1990 (fiind eliminată de Liverpool), iar Dinamo a jucat semifinala Cupei Cupelor în 1990 (eliminată de Anderlecht).

Însă anii ’90 în ansamblu au fost numiți “cei de tristă amintire” pentru cluburile românești. Campioanele interne se calificau greu în grupele noii Champions League, iar când reușeau, erau surclasate de marile echipe occidentale. Un factor major al declinului a fost exodul jucătorilor valoroși spre campionatele din străinătate, care a slăbit dramatic cluburile de top.

De exemplu, Steaua București, forța dominantă a anilor ’80, a pierdut în prima jumătate a anilor ’90 aproape toți titularii generației ’86 (Hagi, Lăcătuș, Ilie Dumitrescu, Gică Popescu – toți transferați la cluburi din Spania, Italia, Turcia etc.). La fel Dinamo, Rapid sau Universitatea Craiova și-au văzut talentele plecând masiv “afară”, atrași de salariile incomparabil mai mari.

Consecința: competiția internă a suferit la capitolul valoare și, implicit, rezultatele în Europa au fost slabe. Sezoanele 1998-2000 au marcat un minim istoric, cu eliminări umilitoare: Steaua încasa opt goluri de la Panathinaikos Atena și șapte de la Valencia, iar alte echipe românești erau eliminate de cluburi obscure (ex: Oțelul Galați pierdea 0-6 cu danezii de la Vejle).

Abia în a doua jumătate a anilor 2000 a existat o ușoară revenire: apariția Rapidului și Stelei în sferturile Cupei UEFA 2006 (cele două chiar s-au întâlnit în “sferturile” acelei ediții, Steaua ajungând apoi în semifinale), CFR Cluj reușind câteva victorii surpriză în Champions League după 2008, iar FCSB (Steaua) ajungând din nou în optimile Cupei UEFA/Europa League în 2013. Însă, per total, cluburile românești nu s-au mai apropiat de gloria din 1986-1989.

În prezent, din cauza nivelului scăzut al Ligii I și a dificultăților financiare, accederile în grupele Champions League au devenit rare (ultima prezență a fost a CFR-ului în 2012).

România a căzut mult în ierarhia UEFA. S-au schimbat și polii de putere: dacă înainte de 1989 Steaua și Dinamo dominau datorită sprijinului de stat, după 2000 s-au impus cluburi din provincie cu management privat eficient (CFR Cluj, de pildă, a câștigat 8 titluri între 2008-2022).

Corupția a fost combătută treptat – de exemplu arbitrajele au devenit mai corecte după 2005 când s-au făcut arestări în rândul unor oficiali și s-a curățat fenomenul “cooperativei”. Totuși, diferența de resurse față de Vest a rămas uriașă, ceea ce se reflectă direct în performanță.

Gimnastică: Gimnastica artistică feminină, odinioară mândria României, a continuat să aducă medalii în primul deceniu post-revoluționar, dar a intrat apoi într-un declin abrupt. În anii ’90 și 2000, generațiile de gimnaste pregătite tot în vechiul sistem centralizat (la Deva) au menținut România pe podiumurile mondiale și olimpice: nume precum Lavinia Miloșovici, Gina Gogean, Simona Amânar, Andreea Răducan, Cătălina Ponor au cucerit medalii de aur la Jocurile Olimpice din 1992, 1996, 2000 și 2004.

Momentul de vârf post-1989 a fost Olimpiada de la Sydney 2000, unde România a luat aurul pe echipe și multe medalii individuale – fapt ce a plasat delegația română pe locul 11 în lume, cu 26 de medalii totale, cel mai bun rezultat olimpic după 1989.

De asemenea, la Atena 2004 fetele au obținut din nou aurul pe echipe. Din păcate, după 2004 gimnastica românească feminină a cunoscut „un regres în ultimii ani”, nereușind să mai înregistreze aceleași rezultate ca în trecut.

Încetarea activității marilor antrenori (Octavian Bellu și Mariana Bitang s-au retras temporar după 2005) și problemele de finanțare la nivel de cluburi de juniori au dus la scăderea nivelului. Rezultatele s-au deteriorat: la Olimpiada din 2012 România a luat ultimul aur (Sandra Izbașa la sol), iar după 2012 nu am mai obținut nicio medalie de aur olimpică la gimnastică.

Ba chiar, în 2016, pentru prima dată în ultimele decenii, echipa feminină de gimnastică nu s-a calificat la Jocurile Olimpice – un semnal de alarmă major. Această cădere liberă se explică prin subfinanțare și management defectuos: federația de gimnastică a trecut prin crize, lipsind fonduri pentru pregătire, iar multe tinere talente fie nu mai apar (din cauza bazinului mic de selecție), fie migrează spre alte țări sau abandonează din lipsa perspectivelor.

Abia în 2023, echipa feminină a reușit din nou calificarea la JO Paris 2024 (după 12 ani de absență), semn că se încearcă un “restart”, dar drumul înapoi spre vârf este anevoios.

Handbal: Handbalul românesc a avut o evoluție diferită la masculin față de feminin. La masculin, după ’89 România nu a mai repetat gloria din anii ’60-’70. Naționala masculină, de 4 ori campioană mondială înainte de 1980, nu a mai câștigat medalii mondiale sau olimpice post-1989. Dimpotrivă, s-a confruntat cu o scădere de nivel, ratând frecvent calificările la turnee finale.

Cauzele includ concurența crescută pe plan mondial, dar și declinul intern: campionatul masculin nu a reușit să țină jucătorii acasă, mulți plecând la cluburi străine (Liga Națională a rămas semi-profesionistă și subfinanțată).

La feminin, lucrurile au stat puțin mai bine: naționala feminină a reușit în 2005 să câștige medalia de argint la Campionatul Mondial (după o finală pierdută cu Rusia), iar în 2015 a luat bronzul mondial. Deși nu a urcat pe podium olimpic, echipa feminină a României a fost constant prezentă la turneele finale, având în componență jucătoare de top mondial (ex: Cristina Neagu – golghetera all-time a Campionatelor Europene).

Pe plan de club, handbalul feminin românesc a cunoscut un vârf cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a jucat finala Ligii Campionilor în 2010, și apoi cu CSM București, care a cucerit trofeul Ligii Campionilor în 2016. Aceste performanțe au fost posibile datorită finanțărilor consistente de la companii de stat (Oltchim era susținut de combinatul chimic) sau de la Primăria Capitalei (în cazul CSM București).

Însă succesul a fost dificil de susținut: Oltchim s-a desființat în 2013 când sponsorul principal a intrat în insolvență, iar CSM București se luptă și el periodic cu bugetele. Per total, handbalul românesc după 1989 a avut fluctuații: episoade de performanță de vârf alternate cu perioade de criză și instabilitate, legate strâns de situația financiară a cluburilor.

Sporturile individuale și Jocurile Olimpice: Un bun indicator al evoluției sportului românesc este numărul de medalii olimpice obținute de delegația României la fiecare ediție. Graficul de mai jos ilustrează clar tendința descendentă după 1989:

Evoluția numărului de medalii obținute de România la Jocurile Olimpice de vară (1976–2020). Se observă vârful din 1984 (53 de medalii) și scăderea treptată după 1992, până la un minim de 4 medalii în 2016 și 2020.

În anii ’90, România încă s-a menținut relativ sus: a obținut 18 medalii la Barcelona 1992 și 20 la Atlanta 1996r, apoi a avut un reviriment la Sydney 2000 cu 26 de medalii – datorat unei generații excepționale (gimnastică, canotaj, atletism, scrimă, haltere au adus aur). Însă după 2004 (19 medalii la Atena) a început declinul abrupt: doar 8 medalii la Beijing 2008, 9 la Londra 2012, iar Rio 2016 a însemnat cea mai slabă performanță olimpică din 1952 încoace, cu doar 4 medalii (1 aur, 1 argint, 2 bronz). Tokyo 2020 a repetat bilanțul modest – 4 medalii. România a ajuns astfel să coboare din postura de țară cu prezență constantă în top 10 mondial (în comunism) la a se lupta pentru câteva medalii și a figura spre coada clasamentelor pe națiuni.

Cauzele acestui declin generalizat sunt multiple și intercorelate:

Eroziunea sistemului de selecție și pregătire: dispariția Daciadei și a multor cluburi de copii a redus drastic numărul de tineri care intră în sport.

Cluburile se plâng că “nu au de unde face selecții – România e în coada topurilor la sportul de masă”, rezultând milioane de copii și adulți sedentari și chiar situații absurde (mii de tineri respinși la probele de armată pentru că nu pot alerga suficient). Cu alte cuvinte, baza piramidei sportive s-a îngustat periculos;

Exodul talentelor: după 1990, sportivii de vârf au avut oportunitatea să plece în străinătate. Aproape toți fotbaliștii de valoare au plecat să joace în campionate mai puternice (Italia, Spania, Anglia, Germania), atrăgând de asemenea și antrenorii.

Exemple: Gheorghe Hagi a semnat cu Real Madrid în 1990, Gică Popescu a jucat la Tottenham și Barcelona, Dorinel Munteanu în Bundesliga etc. Acești jucători au avut cariere individuale de succes, dar plecarea lor masivă a slăbit cluburile din țară. La fel, în alte sporturi: jucătoarele de handbal de top evoluează azi la cluburi din străinătate (Franța, Ungaria), atleții buni pleacă să se antreneze afară, chiar și tinerii hocheiști sau rugbyști caută oportunități peste hotare.

Mulți antrenori români și-au exportat expertiza: în fotbal, Mircea Lucescu a antrenat în Italia, Turcia și a câștigat Cupa UEFA cu Șahtior Donețk; Ladislau Bölöni a pregătit echipe în Franța, Portugalia, Belgia; Anghel Iordănescu și Ilie Balaci au antrenat în țările arabe; în gimnastică, numeroși antrenori (inclusiv Bellu și Bitang la un moment dat) au mers să coordoneze loturi străine.

Acest exod are două tăișuri: pe de o parte, sportivii și tehnicienii au beneficiat personal – putând câștiga mai bine și evolua profesional. Pe de altă parte, campionatele interne au rămas fără “crema” valorilor, scăzând competitivitatea și făcând mai grea creșterea noilor generații (tinerii rămași nu au mai avut lângă cine progresa, iar modelele de succes erau văzute doar la TV).

Societatea în schimbare și lipsa de strategie: După 1989, prioritățile societății românești s-au schimbat – mulți tineri s-au orientat spre educație, IT, plecat în străinătate, considerând sportul mai puțin atractiv ca carieră (și din cauza recompenselor scăzute financiare). Sportul de masă a fost neglijat: orele de educație fizică din școli s-au redus ca importanță, bazele sportive școlare s-au deteriorat.

România a ajuns un “popor de sedentari”, cu rate ridicate de obezitate infantilă. Fără o strategie națională coerentă timp de 30 de ani, era previzibil ca rezultatele de performanță să scadă. Abia recent (2022) s-a adoptat o Strategie Națională pentru Sport 2022-2032, însă implementarea rămâne incertă în lipsa unui buget dedicat și a restructurării sistemului.

De altfel, în 2023 Ministerul Sportului a fost desființat (comasat în Ministerul Familiei), semnalând o scădere a prioritizării domeniului.

Desigur, există și excepții pozitive – sporturi care au menținut un nivel bun sau chiar au progresat post-1989. Conform analizelor, “câteva sporturi s-au menținut, au revenit sau au ajuns în prima parte a clasamentelor internaționale: înot, haltere, scrimă, kaiac-canoe, canotaj, gimnastică aerobică”.

De pildă, scrima a adus României medalii olimpice și după 2000 (Ana-Maria Brânză / Popescu – aur la spadă pe echipe în 2016), canotajul a continuat tradiția de aur (echipajele feminine de 8+1 și dublu rame au luat aur la 2004 și recent în 2020 la Tokyo prin Simona Radiș și Ancuța Bodnar la dublu vâsle).

Tenisul – unde înainte de 1989 România nu exceleza în mod deosebit – a avut un boom recent, cu Simona Halep devenind lider mondial WTA și campioană de Grand Slam, grație unei combinații de talent individual și suport privat (a fost susținută de sponsor încă de la juniorat). Însă aceste cazuri sunt izolate în ansamblul unei imagini dominate de scăderea generală a performanțelor.

Pentru a sintetiza comparativ transformările majore, următorul tabel prezintă diferențele cheie între perioada comunistă (până în 1989) și perioada de după Revoluție, pe mai multe planuri:

AspectÎnainte de 1989 (perioada comunistă)După 1989 (perioada post-revoluție)
FinanțareFinanțare centralizată de stat. Cluburile erau susținute de ministere, sindicate sau întreprinderi de stat; bugetele erau planificate, indiferent de rentabilitate, în scopul obținerii de performanțe internaționale. Sponsorizări private practic inexistente. Sportivii de elită erau remunerați de stat (angajați în Armată/Interne sau la cluburi cu slujbe formale). Ceaușescu se lăuda cu “sprijinul uriaș” dat sportului, chiar și în anii de austeritate.Finanțare mixtă, cu pondere în creștere a surselor private dar și fragmentare. Statul și-a redus mult contribuția directă în anii ’90, lăsând cluburile să caute sponsori și investitori. Au apărut patroni privați și sponsori (în special în fotbal), iar autoritățile locale au preluat finanțarea unor cluburi (CSM-uri). Totuși, și în prezent multe cluburi (Steaua, Dinamo, cluburi școlare) sunt finanțate tot din bani publici. Bugetul de stat alocat sportului este mic (~600 mil. € pe an) și risipit pe structuri ineficiente.
Organizare cluburi și competițiiControl de stat strict: existau cluburi departamentale (ale Armatei, Miliției, ministerelor) care dominau sportul. Toate cluburile erau entități de drept public, subordonate partidului. Competițiile erau amatoriale ca statut (toți sportivii erau oficial angajați, nu “profesioniști”), deși în fapt se pregăteau ca niște profesioniști. Exista un sistem amplu de cluburi școlare, universitare și de întreprindere, plus competiții precum Daciada care implicau masele și asigurau pepiniera de talentejurnalul.ro. Calendarul competițional intern putea fi influențat politic (de ex. modificări de program pentru a favoriza anumite echipe).Descentralizare: cluburile devin entități autonome (asociații non-profit sau societăți comerciale). Se introduce oficial profesionismul în sporturile de echipă (ex: Liga 1 fotbal devine ligă profesionistă cu jucători plătiți pe contract). Federeațiile naționale devin independente de stat în teorie, deși financiar depind în continuare de fonduri publice. Apar ligile profesioniste (LPF la fotbal, LNH la handbal ș.a.) care preiau organizarea competițiilor de elită. Cluburile departamentale fie se restructurează (secțiile de fotbal ies din CSA/CS Dinamo și trec la investitori privați), fie continuă în paralel pe partea de sporturi olimpice și juniori. Competițiile interne devin mai curate în timp, deși anii ’90 au fost marcați de corupție (ex: “Cooperativa” din fotbal). Se renunță la sistemul de masă gen Daciada (până în 2013, când s-a încercat timid reînvierea sa). Sportul școlar și universitar suferă un declin major, cu efecte negative pe termen lung.
Infrastructură sportivăStatul construise numeroase stadioane, săli și baze sportive în anii ’60-’80. Existau facilități de antrenament centralizate (complexe olimpice la București – Lia Manoliu, la Poiana Brașov pentru loturi de iarnă, etc.). Totuși, multe erau deja modeste ca dotări către sfârșitul anilor ’80, fiind afectate de politica de austeritate (ex: stadioane fără nocturnă, săli fără climatizare). Daciada a contribuit la construirea de baze sportive în provincie. Practic, infrastructura era extinsă cantitativ datorită politicii de masă, dar calitativ nu la nivel occidental.Degradare inițială, apoi modernizări punctuale. În anii ’90, multe baze sportive au fost abandonate sau au degradat din lipsa fondurilor. Din ~2000 înainte, s-au investit bani (publici și uneori private) în arene noi: stadioane moderne (Arena Națională 2011, Cluj Arena 2011, Craiova 2017, etc.) și săli polivalente (Cluj 2014, Oradea, Pitești, etc.). Pe hârtie s-au construit peste 500 de obiective sportive în 25 de ani, dar acestea nu acoperă nevoile: de exemplu, România nu are nici măcar o sală de atletism indoor omologată, iar multe săli recente nu sunt adecvate pentru sport de performanță (ex: săli de gimnastică prea mici pentru aparate). Mentenanța e deficitară – multe structuri (ex: complexul Izvorani) au nevoie de reparații capitale după doar 1-2 decenii. În ansamblu, infrastructura rămâne mult în urma țărilor vest-europene, calitativ și numeric.
Rezultate și performanțe sportiveFoarte ridicate la nivel internațional, susținute de sistemul centralizat. România era constant în top 10 la Jocurile Olimpice (ex: locul 2 pe națiuni în 1984, locul 7 în 1988). A produs campioni legendari (Nadia Comăneci – gimnastică, Ivan Patzaichin – canoe, etc.) și echipe redutabile (handbal masculin cvadruplu campion mondial, Steaua campioană europeană la fotbal 1986). Fotbalul intern furniza majoritatea jucătorilor echipei naționale (care însă înainte de ’90 avea puține calificări la turnee finale). Cluburile de fotbal au atins vârfuri europene (’86 Steaua, ’89 Steaua finală, ’84 Dinamo semifinală).Declin general, cu unele excepții. În fotbal, echipa națională a avut un boom în anii ’90 (sferturi CM ’94) datorită generației formate înainte de ’89, apoi a regresat masiv (nereușind calificări după 2000). Cluburile de fotbal nu au mai câștigat trofee europene, performanțele limitându-se la sferturi-semi în Cupa UEFA (Steaua/Rapid 2006) și câteva prezențe decente în Champions League (CFR Cluj, Unirea Urziceni). În alte sporturi, România a continuat să obțină medalii până prin 2004 (gimnastică, canotaj, atletism – ex: aur Constantina Diță la maraton 2008, aur Alina Dumitru la judo 2008, aur echipă spadă 2016). După 2010 însă, numărul de medalii la competiții majore a scăzut drastic. Olimpiadele 2008-2020 au adus sub 10 medalii fiecare, comparativ cu 20+ medalii în anii ’80-’90. Sporturile tradițional medaliate (gimnastică, haltere, caiac) au intrat în criză din lipsa infrastructurii și a generației de înlocuire, deși unele succese izolate au apărut (scrimă aur 2016, canotaj aur 2020, tenis – Halep campioană Wimbledon 2019, etc.). În ansamblu, România a alunecat spre marginea competițiilor de elită, nereușind să țină pasul cu evoluția altor țări care au investit masiv în sport după 1990.
Migrația sportivilor și antrenorilorExtrem de restricționată. În comunism, sportivii de top aveau interzis să se transfere la cluburi străine în plină carieră. Doar spre finalul anilor ’80 regimul a mai permis, cu avarecie, câtorva jucători (în special fotbaliști) să joace afară, de obicei după 30 de ani și contra unor sume plătite statului. Antrenorii puteau lucra în străinătate doar dacă fugeau/defectau sau în ocazii foarte rare prin detașări temporare. Un exemplu celebru: antrenorii de gimnastică Béla și Márta Károlyi au defectat în 1981 în SUA, altfel nu li s-ar fi permis să părăsească țara.Liberă și în masă. După 1989, granițele s-au deschis, iar sportivii și antrenorii români au putut semna contracte în străinătate. Fenomenul a fost imediat și masiv în fotbal: în anii ’90, zeci de jucători din națională au ajuns în campionate puternice (Hagi la Real Madrid și Barcelona, Gică Popescu la Tottenham și Barcelona, Ilie Dumitrescu la Tottenham, Adrian Ilie în Spania etc.). Cluburile interne, neavând resurse să îi țină, i-au vândut ieftin. La fel în alte sporturi: jucătoare de handbal la echipe de club din Europa de Vest, voleibaliști în Italia, rugbiști în Franța, atleți și gimnaști care au ales să reprezinte alte țări (cazul gimnastei Alina Astafei – devenită cetățean german și vicecampioană mondială pentru Germania la sărituri în înălțime). Antrenorii români au fost solicitați peste hotare: Mircea Lucescu, Ladislau Bölöni, Anghel Iordănescu în fotbal; antrenori de handbal (ex: Ștefan Konstantin a pregătit echipe în Ungaria), de gimnastică (Octavian Bellu a fost consultant în Marea Britanie o perioadă, alți tehnicieni de gimnastică au antrenat loturi în țări arabe sau Asia). Această migrație a avut efecte mixte: pe plan intern a slăbit valoarea competițiilor (exodul jucătorilor buni a scăzut nivelul ligilor), însă pe plan individual a permis sportivilor români să își îmbunătățească nivelul de trai și să acumuleze experiențe noi. Unii s-au întors ulterior ca investitori sau antrenori (ex: Gică Hagi după cariera de jucător a fondat Academia Hagi și a devenit antrenor în România, aport important la creșterea noilor generații).

(Tabel: Comparație între organizarea și performanțele sportului în comunism vs. post-comunism în România)

Tranziții umane: sportivi și antrenori în noul context

După Revoluție, s-a petrecut așadar o schimbare de paradigmă pentru sportivi și antrenori. Libertatea câștigată a însemnat că mulți au ales să plece, dar și cei rămași au trebuit să se adapteze la condiții noi de pregătire.

Condițiile de pregătire: Dacă înainte de 1989 sportivii stăteau luni întregi în cantonamente centralizate cu toate cheltuielile acoperite de stat, după 1990 realitatea a devenit mai dură.

Multe baze de antrenament au fost închise sau nu mai ofereau cazare/mâncare gratuită; sportivii de performanță au început să depindă de contractele cu cluburile sau de bursele de la federații pentru a-și acoperi pregătirea.

Unii sportivi au apelat la sponsori personali sau la sprijin familial pentru a putea continua (situație des întâlnită azi la atletism, tenis, sporturi de iarnă unde federațiile au bugete mici).

Totodată, know-how-ul de antrenament a trebuit actualizat: antrenorii români au trebuit să învețe metode moderne de pregătire și recuperare sportivă, mai ales că după ’90 accesul la informație a fost liber. În fotbal, de exemplu, s-a impus obligativitatea ca antrenorii să obțină Licența PRO UEFA pentru a antrena la nivel înalt – lucru care a forțat generația veche de antrenori să studieze și să se professionalizeze conform standardelor vestice.

Statutul social și financiar: Mulți sportivi de elită care în comunism erau considerați eroi naționali s-au confruntat în anii ’90 cu scăderea recunoașterii și a sprijinului. Unii campioni olimpici retrași au ajuns în situații precare, deoarece pensiile de la stat erau mici, iar sponsorii privați inexistenți.

Abia după 2000 statul a introdus renta viageră pentru medaliații olimpici, ca formă de recunoaștere și sprijin financiar.

Pentru sportivii activi însă, salariile au devenit foarte fluctuante: un fotbalist de top plecat afară putea câștiga de zeci de ori mai mult decât câștigase oricând în țară, în timp ce sportivii din disciplinele “necomerciale” se confruntau cu lipsuri (ex: atleții, înotătorii români aveau adesea nevoie să meargă în cantonamente în străinătate pe banii proprii pentru a avea condiții decente).

Situația a dus și la schimbarea motivațiilor: dacă înainte medalia olimpică era vârful absolut și aducea glorie (și recompense de la stat, ce-i drept), după revoluție unii sportivi au prioritizat contractele care să le asigure stabilitate financiară.

De exemplu, un jucător de handbal masculin talentat prefera uneori să plece la un club de pluton din străinătate pe un salariu bun decât să rămână în țară să lupte pentru o eventuală medalie cu naționala, neplătită la fel de bine.

Exemple notabile de adaptare: O serie de sportivi români au reușit să profite din plin de oportunitățile post-’89. Gheorghe Hagi, considerat cel mai mare fotbalist român, a beneficiat de deschiderea granițelor: în 1990, la doar câteva luni după Revoluție, a fost transferat la Real Madrid – un vis de neatins în epoca comunistă.

Hagi a continuat apoi la Barcelona și Galatasaray, având o carieră internațională strălucită. După retragere, cu banii câștigați, a investit în Academia de Fotbal Hagi, contribuind înapoi la sportul românesc.

Nadia Comăneci, simbolul gimnasticii, a părăsit clandestin România cu puțin înainte de Revoluție (în noiembrie 1989) și s-a stabilit în SUA; după 1990, a devenit un ambasador global al sportului și a putut în sfârșit să își fructifice celebritatea în mod personal (în comunism nu i s-a permis).

În anii recenți, Nadia s-a implicat în susținerea gimnasticii românești din diaspora (de exemplu, a promovat calificarea echipei feminine la JO 2024).

Pe de altă parte, există și exemple tragice sau negative. Unele cluburi care în comunism erau puternice s-au prăbușit după Revoluție. FC Olt Scornicești, echipa din satul natal al lui Ceaușescu, ajunsă artificial în prima ligă în anii ’80, a dispărut rapid după 1990 – semn al corecției istorice.

Corvinul Hunedoara, un club care lansase talente ca Mircea Lucescu și Michael Klein, n-a mai reușit să se mențină la nivel înalt după ce combinatul siderurgic local a intrat în declin; a falimentat în anii 2000. Chiar și cluburile mari bucureștene au trecut prin momente critice: Rapid București a falimentat în 2016 (fiind refondat ulterior), Dinamo București a retrogradat pentru prima dată în istorie în 2022, pe fondul problemelor financiare și administrative.

Oltchim Râmnicu Vâlcea, echipa de handbal feminin care a atins finala Champions League, a fost desființată în 2013 după ce combinatul chimic sponsor a dat faliment – exemplu de proiect sportiv de top distrus de lipsa sustenabilității economice. Aceste cazuri arată partea negativă a tranziției: lipsa de suport constant și management defectuos au dus la pierderea unor entități cu tradiție și la irosirea potențialului multor sportivi.

Revoluția din 1989 a avut un impact profund și complex asupra sportului românesc. Pe de o parte, a eliberat sportul de sub controlul politic direct, oferind libertate sportivilor de a-și alege cariera și cluburilor de a se organiza după criterii economice.

Pe de altă parte, sfârșitul finanțării centralizate și tranziția dificilă la economia de piață au dus la decenii de subfinanțare, emigrarea masivă a talentelor și degradarea infrastructurii, ale căror efecte se văd în regresul performanțelor sportive. Dacă înainte de 1989 România strălucea în lume prin campionii săi, astăzi succesele sunt mai rare și adesea obținute în ciuda sistemului, nu datorită lui.

Totuși, sportul românesc nu a murit – doar traversează o perioadă de adaptare și redefinire. Exemplele de succes post-’89 (Generația de Aur la fotbal, medaliile olimpice până în 2004, victorii ca cea a CSM București în 2016 la handbal, ascensiunea Simonei Halep în tenis) arată că există potențial și talent.

Provocarea rămâne reconstruirea unui sistem care să sprijine constant performanța, să readucă copiii către sport și să modernizeze infrastructura și pregătirea. La peste 30 de ani de la Revoluție, se simte nevoia unei „revoluții” și în sport: una care să îmbine libertatea și inițiativa privată cu viziunea strategică și susținerea instituțională.

Doar astfel România ar putea spera să revină cândva aproape de gloria de odinioară, într-un context însă diferit, al unui sport globalizat și ultracompetitiv. Pentru publicul larg, rămâne important să înțeleagă acest drum sinuos: de la „Epoca de Aur” a sportului comunist, cu lumini și umbre, la luptele tranziției și provocările prezentului. Sportul reflectă, în fond, transformările societății – iar în cazul României post-1989, el spune povestea dificilă a unei națiuni care încearcă să-și regăsească locul și în arenă, și pe podium.

Pentru realizarea acestui articol s-au folosit informații din analize de presă, date statistice și publicații de specialitate. HotNews.ro a oferit perspective asupra organizării fotbalului în comunism și a declinului din anii ’90.

Jurnalul Național și Wikipedia au documentat competiția Daciada și contribuția sa la infrastructură și selecțiejurnalul.ro.

De asemenea, s-au utilizat datele oficiale privind medaliile olimpice ale României. O analiză de la Radio Europa Liberă România explică declinul sportului românesc la toate nivelurile în ultimele decenii, iar Business Magazin a fost sursă pentru situația finanțării și a cluburilor de stat vs. private. Aceste surse – alături de exemplele concrete cunoscute – conturează imaginea evoluției sportului românesc sub influența schimbărilor aduse de anul de cotitură 1989.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like